torsdag 29. september 2011

Uteskole oppgaver! Rypa

Uteskole oppgave

Rypa

Rypa er en fugl som lever både i skogen og på fjellet
Størrelsen er 38-41 cm og de veier 450-700 gram. Vinterdrakten er heldekkende hvit med svarte stjertfjær, svart nebb og rød kam over øyet. Hannens kam er størsteier
Det finnes tre forskellige ryper fjellrype,lirype og kvithalerype jakta kan starte 10 september og slutter 15 mars mange steder slutter den tidligere .her er det bilde av en fjell rype.
Rypa er en veldig god mat mange jakter på den.




Om vinteren kann rypa greve seg ned i snøen om natta når den ligger der bæsjer den og bruker det som et liggeunderlag det kalles dokk.det varierer veldig med hvor mange ryper man kann få på rypesnare det var en mann som fikk 4 ryper ett år og 1000 et annet år så det varrierer veldig mye.ryper har hekking i mai og juni de har reir på bakken de får 9 til14 egg som ruges i 21 til 24 døgn ungene er flyfe dyktige etter to uker.






Rypene er hovedsakelig vegitarianer men ungene kan ta noen insekter. Rypene har to drakter en vinter drakt og en sommer drakt.fjellrypa veier 400 til 500 gram og har en lengde på 35 cm. Hannen lager en karakteristisk rape lyd.høna legger 7 til 11 egg det tar rund 20 dager å ruge før eggene klekkes. Klekkinga skjer iløpet av juni og juli.de spiser bjørke knopper om vinteren og bær om sommeren og høsten.de er i kull om høsten. Kull er når mange ryper er i lag.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar