lørdag 8. oktober 2011

bever

Hei i dag den 8 oktober va vi opp til Løddingsvatnet der va det helt stille og sol. Vi så at det hadd vært bever der her e noen bilda som æ tok.




her e litt fakta om bevern.


bever eller eurasiatisk bever,castor fiber som er det latinske navnet.Bever er den største gnageren på den nodiske hav kulen,den kan veie opptil 40 kg.Pågrunn av velutviklet bakparti virker den nesten 1 m lange kroppe klumpet.Halsen er kortt og hodet er forholdsvis lite,suten butt,øynene små,ørene nesten skjult i pelsen,kan lukkes under dukking. Halen er ved roten rund og hår kledd.Beveren kan vere under vann i opptil et kvarter,altså 15 minnut.Beveren spiser bark og unge grener sælig osp,bjørk,selje,rogn og hassel.Om våren føder hunnen ca 5 unger.På et kvarter kan beveren felle et tre på 15-20 diameter.Beveren lager bever hytter av stammer,jord,kvister og enkelte steiner.Disse hyttene har to ut ganger og to rom.gulvet er jevnt og slitt,og der beveren rer en seng av tørt gress.Utgangene går under vannet sånn at andre dyr ikke ska komme seg inn, så beveren har to romm over vannet.


Her er noen bilder av bevere. For vi så ikke beveren da vi var på denne turen.






torsdag 6. oktober 2011

UTESKOLEOPPGAVE UKE 40



Namsos historie


Den andre verdenskrig

20. april 1940 , Hitlers 51-årsdag, ble Namsos bombet kraftig av tyske bombefly. Klokken 10 på formiddagen kom tre tyske bombefly innover byen. Flyene slapp brannbomber på tomta til Van Severen der det brøt ut en voldsom brann. I de neste to timene kom de tyske flyene i puljer innover byen, tre fly i gangen. Brannvesenet og frivillige prøvde å stoppe de voldsomme brannene som herjet i Namsos Ved 12-tiden ble det en times pause i bombingen av byen. Dermed var det mange mennesker som hadde tatt tilflukt inne i byen som kom seg ut av Namsos og søkte tilflukt i skogen rundt byen. I tillegg til å bombe byen, så skjøt flyene på alt som rørte på seg. Bombinga av Namsos fortsatte til 18-tiden på ettermiddagen. Utpå kvelden hadde de tyske bombeflyene forvandlet Namsos fra å være en vakker småby til å bli en rykende askehaug. Igjen stod noen murpiper og brannmurer og steinkirka fra 1903 lå i ruiner. Tre sivile mistet livet under bombingen av Namsos. 207 hus i byen var totalskadd, mens 217 hus hadde fått store skader. Gatene, vassledningene, kloakknettet og elektrisitetsnettet hadde fått store ødeleggelser. Kaiene var et spesielt bombemål og kullageret på Vika fikk en skikkelig fulltreffer. Kullet brant i lang tid etter bombingen. Tyskerne bombet Namsos og distriktet rundt i flere dager etter 20. april. De slapp bomber også på Bangsund, Spillum, Vemundvik og Skage. Tyskland okkuperte Norge 9. april 1940. Ingen tyske styrker ble satt i land i Namsos. De allierte satte i land soldater i Namsos og på Åndalsnes. Målet var å gjenerobre Trondheim. Dermed bombet tyskerne Namsos. De allierte hadde 8000 mann i Nord Trøndelag, mens tyskerne bare hadde 2000 mann. De kom aldri til noen harde kamper mellom de allierte og tyskerne. Etter at tyskerne ødela kaiene i Namsos, så hadde de allierte små muligheter til å få i land forsyninger. Dermed valgte de å trekke ut soldatene sine med skip.


Det var først i 1946 at gjenoppbyggingen av Namsos tok til. Det var flere årsaker til at det tok så lang tid før gjenoppbygginga tok til. For det første så likte ikke folk den nye reguleringsplanen. For det andre så var det stor mangel på byggematerialer. Tyskerne tok alt til sin egen byggevirksomhet. Først ble byen ryddet etter bombingen. Deretter ble gatenivået hevet over flomålet. Så ble det satt opp brakker. Disse ble tatt i bruk av handelstanden i Namsos. Det ble satt opp mange brakker på Trælastforeningens tomt i Vertfsgata. Dette området fikk tilnavnet Wall Street på folkemunne.
Blokkbygget i Abel Meyers gate ble satt opp i 1941. Etter bombingen av Namsos i 1940, så samlet Røde Kors i Sverige inn store beløp til gjenoppbyggingen av Namsos. I 1941 ble det reist 45 nye hus øst for Namsos Kirkegård. Den nye bydelen fikk raskt navnet Svenskbyen. Barnas Hus ved Fredriksbergparken var også en gave fra svensk Røde Kors. Folk i Sarpsborg samlet inn penger til 10 nye hus som ble satt opp i Namsos i 1940. Skuespilleren Toralf Sandø arrangerte en festforestilling på Eldorado Kino i Oslo. Overskuddet av forestillingen gikk til gjenreisingen av Namsos. Namdalslaget i Oslo samlet inn store mengder klær som ble sendt nordover. Gjenoppbyggingen tok for fullt til i 1946. Byen beholdt sjakkbrettmønstret av gater. Men en del gater ble bredere. Havnegata ble utvidet til 17 meters bredde , mens Abel Meyers gate ble utvidet til 19 meters bredde. I sentrum ble det satt opp to til treetasjes hus i betong. Det ble dannet flere boligbyggelag. På Prærien og Østbyen satte boligbyggelagene opp mange bolighus. Etter tre år med gjenoppbygging hadde byen like mange hus og like stort areal som den hadde før den ble bombet. I 50-åra ble det også satt opp mange forretningsbygg i Namsos




Her er noen bilder fra krigen i namsos.

torsdag 29. september 2011

uteskole oppgave uke 39

Nedbrytere !

Nedbrytere er de som er minst kresne på mat .Muggsopp og insektlarver er nedbrytere og åtseletere.
Nedbrytere spiser døde dyr og blader.Men vist det er et dyr som har dødd eller blitt drept blir det meste av dyret spist opp av andre dyr men de er også åtseletere.
Vi mennesker er ikke nedbrytere eller åtseletere for vi spiser ikke råttent kjøtt men vi kann da si at vi er pittelitt åtseletere.Spyfluelarver er åtseletere de ka spise på store dyr som elg og hjort og andre dyr.Spy fluene legger egg inni dyret. De går som vanlig inn igjennm munnen,nesa og ørene og legger egg.Det er derfor det er så mange larver som spiser på dyrene.Det kann lukte ganske fælt på råtne dyr som holder på og bli råtne for da er det kommet mange bakterier på dyret.Larvene kan fylle hele buken til et dyr.Sommer fugler kann på en måte være åtseletere for de kann spise pelsen til et dyr.


Det finnes mange forskjellige åtseletere her er noen bilder av åtseletere.


Dette er en gribb den er en veldig kjent for og være åtseleter.

Uteskole oppgaver! Rypa

Uteskole oppgave

Rypa

Rypa er en fugl som lever både i skogen og på fjellet
Størrelsen er 38-41 cm og de veier 450-700 gram. Vinterdrakten er heldekkende hvit med svarte stjertfjær, svart nebb og rød kam over øyet. Hannens kam er størsteier
Det finnes tre forskellige ryper fjellrype,lirype og kvithalerype jakta kan starte 10 september og slutter 15 mars mange steder slutter den tidligere .her er det bilde av en fjell rype.
Rypa er en veldig god mat mange jakter på den.




Om vinteren kann rypa greve seg ned i snøen om natta når den ligger der bæsjer den og bruker det som et liggeunderlag det kalles dokk.det varierer veldig med hvor mange ryper man kann få på rypesnare det var en mann som fikk 4 ryper ett år og 1000 et annet år så det varrierer veldig mye.ryper har hekking i mai og juni de har reir på bakken de får 9 til14 egg som ruges i 21 til 24 døgn ungene er flyfe dyktige etter to uker.






Rypene er hovedsakelig vegitarianer men ungene kan ta noen insekter. Rypene har to drakter en vinter drakt og en sommer drakt.fjellrypa veier 400 til 500 gram og har en lengde på 35 cm. Hannen lager en karakteristisk rape lyd.høna legger 7 til 11 egg det tar rund 20 dager å ruge før eggene klekkes. Klekkinga skjer iløpet av juni og juli.de spiser bjørke knopper om vinteren og bær om sommeren og høsten.de er i kull om høsten. Kull er når mange ryper er i lag.






Uteskole oppgaver!


 
Marsoeren i fjæra






Hei jeg heter Torbjørn. I dag har jeg fått vite at det finnes marsboere,men for å finne ut hvordan må vi gå litt tilbake i tid.


Det hele startet ved at jeg lå i senga og så rett opp i taket. Vi hadde vert på en lang uteskole dag tidligere i dag, så nå var jeg veldig sliten. Men så hørte jeg et høyt sus å så et splash, og nå vart jeg veldig redd for hele rommet lyste opp av et grønt lys, jeg ble blendet men jeg var så nysgjerrig på hva det var, så jeg listet meg ned, tok på meg støvlene og boblejakka og gikk ut. Nå hadde det stoppet å lyse, men nå hørte jeg en brommende lyd, den lød slik bbbrrrrrrrrrr. Det hørtes ut som om det var en syk bilmotor. Lyden kom fra fjæra, og jeg gikk mot fjæra og da jeg kom ned i fjæra så jeg en skikkelse i mørket, jeg ble litt redd, men jeg gikk mot skikkelsen. Den sto helt stille og så seg omkring, han virket litt anderledes, og så så jeg en stor rund kule med en skarp kant langs hele kula. Det gikk opp for meg at skikkelsen var et romvesen og den store kula var et romskip, da vart jeg litt redd, men nå så romvesenet på meg og han kom mot meg og sa heizzz hvorzzz erzzz jegzzz. Jeg svarte og sa at han var på jorda. Da sa han at han egentlig skulle være i et helt annet solsystem, men romskipet var tomt for drivstoff, men han stirret rundt seg og så overasket ut. Han sa at det var en fin plass, han lurte på hva alt var her i fjæra, og jeg kunne jo ikke annet enn å svare han. Han satt seg ned og pekte på en bit av grisetang, han sa greszzzz?? Jeg svarte at det het grisetang, han visste ikke hva det var. Jeg sa at det var en type brunalge.


Vi gikk litt bort, så viste jeg han en tanglus. Han tok den fra meg og studerte den nøye, og så ga han den til meg. Han spurte meg om hva det var, jeg sa at den tilhørte krepsefamilien, den er også et ledd-dyr. Den lever oppe i fjæra, og de spiser tang, tare og alger .Vi går til en dyp dam, der ser vi bitte små fisker og jeg sier at det heter yngel.Men han vil vite litt mer, så jeg fanger en fisk og ser nærmere på den, jeg sier at det er en stingsild som tilhører en familie som heter stiklingfisker. Vi fant ut at den var en trepigget stingsild, den er ganske liten. Men vi ser noe annet i dammen, en liten flyndre, vi klarer ikke å se hvilken type det er for den drar fort. Vi går videre til helt ut på kanten av fjæra, vi ser en makrellstim ca 13m unna. Jeg sier litt om den, at den er som en trekkfugl som drar til sørligere strøk om vinteren og kommer tilbake på sensommeren. Vi ser rundt oss,og marsboeren peker på en sandklump som ser ut som om en pølse som er snurret rundt. Han trodde det var en død mark, men jeg sa at han hadde nesten rett men ikke helt rett, men det var jo en mark som hadde laget den, og jeg sa det var fjæremarken sin
bæsj. Marsboeren virket litt sjenert, han sa nesten ingenting.
Vi gikk litt til så fant vi en kråkebolle, jeg tror han synes den var veldig interessant med alle de piggene som rørte på seg. Jeg sa at den brukte sugekopp og piggene til å gå med, og at den spiste tang og tare. Men nå spurte jeg hva han skulle gjøre siden romskipet ikke hadde mer drivstoff, men da sa han at han trudde at han fant det her. Da spurte jeg hva han trengte. Han sa at han trengte brakkvann, og jeg visste at det var like mye salt som rent vann i brakkvann, men jeg visste ikke hvor jeg skulle finne det. Men så tenkte jeg at rundt neste nes var det en elv som kom ut, der måtte jeg jo finne brakkvann. Jeg sa at han måtte stå hvor han er, så skulle jeg finne en bøtte til å ha brakkvannet i. Jeg dro opp til garasjen og fann fram en ganske stor bøtte. Jeg skyndte meg ned igjen og så sa jeg at han skulle følge meg. Han fulgte meg og så såg vi elven. Vi skyndte oss og helte vann oppi bøtta. Vi dro tilbake til romskipet og helte brakkvannet oppi. Når vi hadde gjort det spurte jeg hvor han fikk tak i brakkvann, da sa han at det var en hel planet fylt med brakkvann, de kalte planeten for drivstoffplaneten. Han spurte om jeg ville bli med inn i romskipet, da sa jeg jo selvfølgelig ja, men jeg var der bare for å se på det. Det var blinkende lys overalt. Han sa takk for hjelpen og for alle de tingene jeg hadde vist han. Så sa han ha det bra, og sa at jeg måtte gå litt unna for når han startet ble det veldig mye vind. Jeg flyttet meg, og så på bare på noen få sekunder var han høyt der oppe. Egentlig begynte jeg å savne han for vi hadde jo blitt venner, men nå var jeg så trøtt at jeg bare gikk og la meg.




Denne fisken her er en trepigget stingsild




flom!!!!

Hei, idag den 29 september er det veldig mye vann her omkring.Det er flomvarsel. En liten bru inni Botnan var helt løs og den kunne rase sammen, å men det ble fikset fort . hade, skriver senere idag

mitt første innlegg

hei jeg håper du vil følge med på bloggen min